Kaat | To open or not to open

Het naderende einde van monogamie?
In mijn praktijk zie ik het steeds vaker: koppels die overwegen om hun relatie open te stellen. Vaak zijn het mensen die al jarenlang samen zijn, die écht van elkaar houden, maar die zich toch afvragen: is dit het nu? Moet ik kiezen tussen mijn partner en mijn nieuwsgierigheid? Of kan het ook allebei?
Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij het idee dat we per se monogaam moeten zijn (dat je dus je hele leven exclusief bij één persoon blijft). Dat is namelijk niet iets wat ‘natuurlijk’ is, maar eerder iets wat onze cultuur en samenleving van ons verwachten. Maar als je ziet hoeveel mensen vreemdgaan (daar vertel ik meer over in mijn boek), dan mag je je best afvragen hoe realistisch dat eigenlijk nog is – zeker in een leven dat steeds langer duurt.
Sommige mensen lossen dat op door van de ene naar de andere monogame relatie te gaan (seriële monogamie), anderen gaan stiekem vreemd. Maar er is ook een groeiende groep die het gesprek aangaat met hun partner en samen zoekt naar een andere manier van samen-zijn: eentje die wél open is, maar ook eerlijk en doordacht.
Wat is ethische non-monogamie eigenlijk?
Ethisch non-monogaam zijn betekent dat je niet exclusief bent: je kunt dus meerdere seksuele of romantische relaties hebben, maar dan wel op een open en respectvolle manier. Je spreekt duidelijke regels af met je partner, en je doet niets stiekem. Ik zie regelmatig koppels die jarenlang monogaam waren, maar nu samen willen ontdekken of een andere vorm beter bij hen past. En ja, dat is spannend en soms lastig, maar met de juiste aanpak ook echt mogelijk.
Is het een hype, of gewoon minder taboe?
Ik hoor het vaak: “Is dit niet gewoon een trend?” Maar eerlijk? Ik denk dat mensen altijd al op allerlei manieren liefhadden, we praten er nu alleen wat vaker over. En dat is een goede zaak. Want als we openstaan voor nieuwe ideeën, kunnen we misschien relaties bouwen die beter passen bij wie we vandaag zijn, met ruimte voor verbinding en eerlijkheid.
Of je nu kiest voor monogamie of non-monogamie: het belangrijkste is dat jullie er allebei achter staan. Dat je samen de vorm kiest die bij jullie past.
Denk je eraan om je relatie open te stellen? 5 tips voor beginners:
Als jullie erover denken om jullie relatie te openen, doe dat dan met zorg. Het kan supermooi zijn, maar ook pittig. Deze tips kunnen je op weg helpen:
1. Zoek begeleiding (zeker rond communicatie)
Praat met een seksuoloog, relatietherapeut of een ervaren koppel. Iemand die de valkuilen kent en jullie kan begeleiden. Vooral communicatie wordt nu belangrijker dan ooit en daar worstelen veel koppels mee. Wat extra hulp kan echt een wereld van verschil maken.
2. Lees en luister je wijzer
Je krijgt niet vanuit school of thuis mee hoe je een open relatie voert, dus ga actief op zoek. Boeken zoals Open Monogamie van Tammy Nelson of podcasts zoals PolyMoly! zijn fijne starters. Bespreek ze samen: je leert er niet alleen bij over het onderwerp, maar ook over elkaar.
3. Begin klein
Spring er niet meteen hals over kop in. Kleine stapjes zijn veel veiliger en duurzamer. Ga eens samen naar een praatavond, bezoek een parenclub zonder iets te doen, of maak gewoon eens een profiel aan op een app. Rustig aan, zo ontdek je wat werkt voor jullie.
4. Tempo van de traagste
Ga altijd mee in het tempo van degene die het spannendst vindt. De één is vaak wat enthousiaster dan de ander, maar dat mag geen druk worden. Wie het rustig aan wil doen, bepaalt het tempo en de grenzen. Dat zorgt voor veiligheid en dus voor vertrouwen.
5. Openen is geen pleister
Zie jullie relatie openen nooit als een oplossing (laat staan dé oplossing) voor jullie relatieproblemen. Dat is het nooit! Werk eerst aan jullie relatie-problemen, zorg ervoor dat jullie goed kunnen communiceren, dat jullie als koppel supersterk staan, voordat er nog maar iets geopend wordt. Een open relatie gaat jullie immers met veel uitdagingen confronteren, die wil je samen, echt samen, het hoofd kunnen bieden
Meer blogs ontdekken? Lees ze hier!