Kaat | Onzekerheid in bed tackelen!
Onzeker zijn is zo oud als de mens
In mijn vorige blog noemde ik de drie grootste uitdagingen die ik bij de mensen in mijn praktijk tegenkom: schaamte, te veel in je hoofd zitten en onzekerheid. De eerste twee onderwerpen heb ik al eens voor jullie onder de loep genomen (klik
hier of hier), dus vandaag zet ik mijn vergrootglas op onzekerheid in bed, de gevolgen hiervan en (uiteraard) mogelijke oplossingen. At your service!
Ik vermoed dat iedereen wel eens last heeft van onzekerheid in bed, of je nu bij mij op de bank zit of niet. Onzeker zijn is namelijk heel menselijk. Yours truly ontsnapt er ook niet aan. Helaas. Alhoewel… helaas? Zodra je je bewust wordt van je onzekerheden, kun je er iets aan doen. En dat is hoopgevend, toch?
Onzekerheden te over
In mijn praktijk zie ik dat mensen over ontzettend veel dingen onzeker (kunnen) zijn:
- Dat ze te dik zijn, of juist te dun.
- Dat hun borsten te klein zijn, of juist te groot.
- Dat hun penis te klein is, of juist te groot.
- Dat ze te veel geluid maken, of juist te stil zijn tussen de lakens.
- Dat ze te weinig ervaring hebben, of juist te veel.
- Dat ze rare geluiden maken of gekke gezichten trekken tijdens het klaarkomen.
- Dat ze een bijzondere manier van stimulatie nodig hebben om tot een orgasme te komen.
- Dat ze een specifieke prikkel nodig hebben om opgewonden te raken.
- Dat ze niet vochtig genoeg worden, of juist te nat zijn.
- Dat ze niet snel genoeg klaarkomen, of juist te snel.
- Dat ze van kinky seks houden, of juist alleen van vanille seks.
- Dat ze een toy nodig hebben om klaar te komen, of juist nog nooit een toy hebben gebruikt.
- Dat ze te veel zin hebben, of juist te weinig.
- Dat ze te enthousiast zijn, of juist een te hoog zeestergehalte hebben.
… En dat is nog maar het begin! Je ziet: geen onzekerheid is te gek, of er is wel iemand die ermee worstelt. En dat is jammer, want als je onzeker bent, raak je vast in je hoofd.
Goed nieuws: je partner ziet dat niet!
Wil je weten wat jouw partner ziet als hij/zij opgewonden is? Niet jouw (vermeende) imperfecties. Mensen die echt opgewonden zijn, komen namelijk ook in een soort focusversmalling terecht, maar zij zoomen juist in op wat ze aantrekkelijk en spannend vinden. Dit is essentieel: door zich daarop te richten, wordt hun opwinding groter. En dát is weer nodig om klaar te komen.
Dus als je merkt dat je opgeslokt wordt door onzekerheid en in die toeschouwersrol terechtkomt, onthoud dan dit: jouw partner kijkt niet naar jou zoals jij naar jezelf kijkt. Integendeel! Hij of zij vindt je juist steeds aantrekkelijker en opwindender.
Meer opwinding, minder onzekerheid!
Bewustzijn is altijd de eerste stap naar verandering. Zodra je beseft dat je te onzeker bent en in die toeschouwersrol zit, ga je op zoek naar méér opwinding. Hoe? Focus je op wat je écht opwindend vindt. Communiceer hierover met je partner. Verander eventueel iets aan wat jullie doen, zodat het voor jou spannender wordt.
Lichamelijke actie – hoe klein ook – kan wonderen doen. Als je je lichaam in beweging brengt en je richt op opwinding, volgt je geest vanzelf. Meer opwinding leidt tot minder onzekerheid.
Durf je verlangens uit te spreken, leef ze uit, en stuur die onzekerheid lekker weg!