Kaat | In den beginne was er: schaamte

Blog Kaat | Schaamte in bed

Soaps zijn er niks tegen

Mijn job is wellicht de meest gevarieerde die er bestaat. Elk persoon dat bij mij binnenstapt, heeft zijn of haar eigen verhaal te vertellen, met specifieke bijzonderheden en details. Vaak ben ik verbaasd door de verhalen die ik allemaal te horen krijg. Zoals vaak voorkomt, overtreft de realiteit vaak fictie. Ik vind het dan ook een enorm voorrecht dat ik deelgenoot mag worden van al deze verhalen, van al deze levens. Dat getuigt van een enorm vertrouwen en biedt mij de kans om het wezen ‘mens’ op alle vlakken te leren kennen. Had ik al gezegd dat ik echt de allerbeste job heb die er bestaat?

Maar ondanks dat ieder mens anders is, ondanks dat elk verhaal anders is, valt het me toch ook op dat er een aantal dingen zijn die vaak voorkomen. Denk hierbij aan:

  • Vrouwen die niet gewend zijn om te nemen, maar enkel gewend zijn om te geven
  • Vrouwen die masturbatie stiekem toch een beetje vies vinden
  • Mannen die denken dat ze vooral moeten presteren en daardoor onzeker worden
  • Mannen die onzeker zijn over hun prestaties of machinerie
  • Een verschil in zin in seks tussen beide partners (waarbij het echt niet enkel de man is die meer zin heeft!)
  • ….

Schaamte: de grootst mogelijke rem in bed

Maar wat misschien nog het allermeeste voorkomt, is schaamte in bed. Bijna elke vrouw die ik ken, heeft last van seksuele schaamte. En ja, ‘last’ is dan echt het juiste woord! Schaamte zorgt er vaak voor dat we in ons hoofd kruipen, dat we te zelfbewust worden, dat we in een toeschouwers-rol terechtkomen. Allemaal dingen die allesbehalve helpend zijn voor een fijn seksleven… Niet helpend voor de vrouw in kwestie (want zij kan zich door de schaamte natuurlijk niet volledig overgeven aan haar seksualiteit), maar ook niet voor haar partner. Want een partner hebben die zich niet echt kan geven, is doodzonde en een gigantische domper op de feestvreugde. De meeste mensen genieten vooral van het feit dat ze iemand anders kunnen laten genieten. Als dat niet lukt door schaamte die in de weg zit, is dat een grote teleurstelling!

Helaas zijn vooral vrouwen het grootste schaamteslachtoffer

Helaas is het niet verrassend wij vrouwen vaak geplaagd worden door schaamte. Dat heeft uiteraard vooral met onze opvoeding te maken. Vrouwen leren (ook tegenwoordig nog) om seksueel object te zijn. Wij dienen om mannen seksueel plezier te schenken, anders komen we nooit aan een man. En zodra die man er is, moeten we hem ook vooral seksueel blijven plezieren, want anders zou hij wel eens vreemd kunnen gaan (en dat is dan vanzelfsprekend onze eigen fout). Daarnaast zou hij ook nog eens van ons kunnen scheiden (en jawel, dat zou dan ook vanzelfsprekend onze eigen fout zijn).

Gelukkig klinken deze gedachtes ondertussen toch wat achterhaald, maar dat neemt niet weg dat we er wel mee opgevoed zijn. En doordat we ermee opgevoed zijn, zitten deze gedachtes in elk van ons. Hoe feministisch we ook zijn (neem het van mij aan), dat stemmetje op de achtergrond is altijd min of meer aanwezig. De uitdaging is hierbij om dat stemmetje wel te horen (want je kan niet anders), maar er niet naar te luisteren. En laat dat nu net een gigantische uitdaging zijn. Ik durf te zeggen dat het voor de meeste vrouwen een levensgrote opdracht is om die schaamte achterwege te laten en van een seksueel object, een seksueel subject te worden.

Er is veel waar we ons voor schamen. Hoe we eruit zien, hoe we ruiken, hoe we bewegen, de geluiden die we maken, de dingen die we leuk vinden tot het feit dat we van seks genieten. Bedenk het zo ‘raar’ mogelijk en ik heb vermoedelijk in mijn praktijk wel eens iemand gezien die zich ervoor schaamde. Zo jammer!

Schaamte in de praktijk

Misschien nog wel het meest jammere van al, is dat we die schaamte ook niet zomaar kunnen parkeren. Iets wat tientallen jaren heeft nodig gehad om zich te ontwikkelen, daar ben je niet zomaar vanaf natuurlijk.

Wat ik in mijn praktijk vooral aanraadt is:

  1. Wees je bewust van het feit dat je jezelf mag schamen. Schaamte is iets heel menselijks en op zich is er niks mis mee. Het gaat pas fout als je jouw doen en laten laat bepalen door deze schaamte.
  2. Probeer je schaamte eens te observeren en wees er nieuwsgierig naar. Waar schaam je je vooral voor? Waarom ben je hier gevoelig voor? Van wie zou je deze schaamte geleerd hebben? Welke impact heeft deze schaamte op je seksualiteit? Wil je ook dat deze schaamte zo een (vermoedelijk) grote impact heeft?
  3. Lees het boek ‘Schaamteloze Seks’ eens. Nynke Nijman: een lieve collega-seksuologe van me, heeft een schitterend en helpend boek over schaamte en seks geschreven. Dit is echt een absolute aanrader!

Veel succes alvast met het tackelen van die schaamte, want geloof me, die is echt (echt! echt!) niet nodig…