KAAT | BDSM

Kaat - Kink

Een extra tintje grijs in de slaapkamer

In mijn praktijk zie ik vaak koppels die al jaren samen zijn en die op zoek zijn naar wat pit in de slaapkamer. Een fijne zoektocht waar ik ze graag in bijsta. Regelmatig (en tegenwoordig steeds vaker) kom ik dan met mijn koppels uit bij BDSM. Stiekem zijn er veel mensen die hierdoor getriggerd raken, maar dat bespreken is soms moeilijk. En toen bedacht ik me: maar wacht eens, vermoedelijk worden de dames die naar LadiesNight Homeparties komen hier ook door getriggerd? De ‘vijftig tinten grijs’-spulletjes verkopen toch steeds heel goed! Daarom geef ik jullie vandaag met alle liefde een eerste kennismaking met de wondere wereld van BDSM.

BDSM – Wat wil dat acroniem in godsnaam zeggen?

BDSM staat voor: Bondage, Dominantie en Discipline, Sadisme en Masochisme. In het algemeen kunnen we zeggen dat de het brede veld van BDSM bepaald wordt door het gebruiken of ondergaan van een vorm van macht of pijn, vaak (maar niet altijd) in een seksuele context. Veel mensen hebben hierbinnen een voorkeur voor één van de categorieën, maar in de praktijk overlappen ze elkaar en komen ze geregeld samen voor.

Laten we deze termen even beter bekijken:

Bondage

Zoals gezegd staat deze B voor Bondage. Kort gezegd houdt bondage in dat je je partner vastbindt, en dat op zo een manier dat diegene in zijn of haar bewegingsvrijheid beperkt wordt. De meest gekende en meest gangbare vorm hiervan zijn natuurlijk de (al dan niet pluche) handboeien. Maar gevorderden gaan in de weer met touwen in alle soorten en maten.

Discipline

Discipline staat, kort door de bocht, voor het bijbrengen van manieren. En uiteraard gaat dat vaak gepaard met straf. Echte bestraffing of gespeelde bestraffing. Het spreekt voor zich dat deze D nogal samenhangt bij een andere D van BDSM: Dominantie. Het is uiteraard de dominante die de regels opleg. De bedoeling van Discipline is uiteraard het gedrag van de partner onder controle te krijgen. Door psychologische druk, door straf of juist door een beloning.

Discipline spreekt veel mensen aan omdat het soms erg bevrijdend kan zijn om dingen opgelegd te krijgen. Je hoeft niet meer (teveel) zelf na te denken, en je weet dat je doet wat je partner erg fijn vindt. Bovendien kan een bevel ook werken als een soort van ‘toestemming’. Door een bevel te krijgen én te gehoorzamen, kan je seksuele dingen doen die je eigenlijk al lang wil, maar waar je moeilijk voor kan uitkomen. Bovendien kan het ook erg spannend zijn om expres ongehoorzaam en een beetje stout te zijn. Dan heb je uiteraard je straf wel verdient, maar dat is juist onderdeel van het spel!

Dominantie en Submissie

En dan: de D van dominantie en de S van submissie of onderwerping. Deze twee letters van BDSM neem ik samen, omdat dit quasi niet anders kan. Als de ene partner dominant is, moet de andere zich wel onderdanig opstellen. Of niet, maar dan heb je eerder ruzie als seks. En daarvoor zijn er andere blogs dan deze aan te raden!

De dominant (vanaf hier Dom genoemd) is dus de partner die de onderdanige (vanaf hier sub genoemd) leiding geeft in het seksuele spel. Dit omdat de Dom plezier haalt of seksueel opgewonden raakt van het domineren van de sub. Het is dus de Dom die bepaalt wat er gebeurd en die de orders geeft. Bij dominantie gaat het dus vooral om het gezag, en dat ligt altijd bij de Dom. Hierdoor wordt de samenhang met discipline natuurlijk erg duidelijk: de Dom is altijd degene die de discipline oplegt, de sub is altijd degene die de discipline ondergaat. Een sub is trouwens niet zomaar iemand die de dominantie ondergaat, neen het is iemand die gedomineerd en onder controle gehouden wilt worden. De sub beleeft dus seksueel plezier aan het gedomineerd worden, net zoals de Dom plezier beleeft aan het domineren.

Sadisme en Masochisme

Tot slot: De S van Sadisme en de M van Masochisme. Uiteindelijk aangekomen bij de SM! Veel mensen verwarren BDSM met louter SM, maar zoals je tot hier toe al hebt kunnen lezen, kan BDSM veel meer zijn dan alleen dat.

Maar nu dus Sadomasochisme. Sadisme staat voor het doelgericht veroorzaken van pijn, Masochisme staat voor het vrijwillig en graag ondergaan van pijn. Sadomasochisten beleven plezier aan het toebrengen of ondergaan van pijn.

Veel vrouwen hebben grijze fantasieën

Uit onderzoek komt naar voor dat 2.2% van de mannen en 1.3% van de vrouwen het afgelopen jaar BDSM beoefend heeft. Maar, als nagegaan wordt hoeveel mensen er in levensloop met BDSM bezig geweest zijn blijkt dat bijna 15% van de mensen (dus 1 op 8!) ooit daadwerkelijk (in mindere of meerdere mate) BDSM heeft beoefend.

Dit groot verschil qua percentages komt vooral voort uit het feit dat mensen gedurende hun hele leven meer gaan experimenteren, zich even met BDSM bezig houden uit interesse (maar dit nadien weer loslaten), en dan hebben we nog mensen die BDSM uitoefenen voor hun partners. Hoewel 1 op 8 al redelijk hoog is, vermoed ik dat de werkelijke cijfers nog hoger liggen. Ander onderzoek geeft namelijk aan dat 70% van de vrouwen weleens fantaseert over BDSM. Mijn theorie is dat veel mensen aan BDSM doen, maar dat de meeste mensen niet beseffen dat ook hetgeen wat zij doen BDSM is. BDSM hoeft immers niet altijd groots en indrukwekkend te zijn, het kan juist ook in de kleine dingen zitten….

Bezint eer ge begint!

Wat heel belangrijk is als je start met BDSM is om het SCC-principe. Deze afkorting staat voor Safe, Sane en Consensual oftewel: veilig, met helderheid van geest en met instemming. Hieronder wordt verstaan:

  • Veilig: Neem geen gezondheidsrisico’s. Denk bij alles wat je doet op voorhand na of er mogelijke risico’s zijn en probeer ze in de mate van het mogelijke uit te sluiten. Knel geen lichaamsdelen af, laat iemand niet onbewaakt achter in een netelige positie en gebruik je verstand.
  • Met helderheid van geest: Vermijdt middeleninvloed. Juist omdat BDSM potentieel gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk dat je niet onder invloed van drugs of alcohol bent. Volledige nuchterheid valt aan te raden. Je moet de grenzen en risico’s immers goed kunnen inschatten en in geval van gevaar adequaat kunnen handelen. Bovendien word je vast al high genoeg van de BDSM-handelingen op zich!
  • Met instemming: Iedereen die meedoet aan de BDSM-activiteiten moet instemmen. Er gebeurt dus nooit iets tegen de wil van je tegenspeler. Er wordt wel eens gedacht dat de dominante persoon bij BDSM alles voor het zeggen heeft, maar dat klopt dus helemaal niet. Het is juist degene die zich onderwerpt (de sub) die bepaald waar de grenzen liggen en tot hoe ver de dominant (de dom) mag gaan.

Een stopwoord

Werk tijdens BDSM-achtige spelletjes ook altijd met een stopwoord. Een stopwoord is een woord dat door de (op dat moment) onderdanige partner gebruikt wordt als hij of zij het spel niet meer fijn vindt én ermee wil stoppen. Door op voorhand een stopwoord af te spreken, weet de onderdanige dat hij of zij het spel steeds kan stoppen als het echt te ver gaat: op die manier heeft de onderdanige het spel eigenlijk in handen. Maar ook voor de dominante heeft een stopwoord enkel voordelen. Op die manier weet hij dat hij de grenzen van de onderdanige respecteert én kan hij met een gerust geweten andere protesten negeren.

Een goed stopwoord heeft het beste niets te maken metde context: dus geen stop, genade of neen. Deze tegenwerpingen zijn juist een belangrijk (erotiserend) aspect van het BDSM-spel. Beter is het dus een totaal vreemd woord te kiezen, dat juist doordat het zo vreemd is ook meteen opvalt én gehonoreerd kan worden. Denk voor een mogelijk stopwoord bijvoorbeeld aan:

•          Een kleur (Rood, geel, paars, indigo, …)

•          Een groenten of fruit (Andijvie, banaan, brocolli, …)

•          Een alledaags gebruiksvoorwerp (potlood, pen, printer)

•          …

Best kies je een zo eenvoudig mogelijk stopwoord. Je zal dit woord immers gebruiken in een heel emotionele/beladen situatie. Dan wil je gewoon dat het stopt, dan wil je niet je hersenen gaan pijnigen over wat jullie stopwoord ook alweer was. Best geen Griekse filosoof of een of andere politieker dus!

Wanneer je het SCC-principe en een stopwoord hanteert kan je met een gerust gemoed beginnen experimenteren

Mochten jullie voor dat experimenteren graag concrete tips hebben, geef zeker een gil want dan wijd ik daar mijn volgende blog aan!