BDSM | Sadism & Masochism
In onze voorgaande blogs heb je kunnen lezen over Bondage & Discipline en Dominance & submission. Daardoor heb je vast en zeker al wat voorkennis opgedaan over verschillende BDSM aspecten. Vandaag willen wij je graag wat vertellen over Sadisme & Masochisme – ook wel: sadomasochisme, SM of S/M genoemd.
Sadomasochisme is een seksuele kink of fetisj, waarbij mensen seksuele bevrediging halen uit het toebrengen of ontvangen van pijn.
Degenen die genieten van het toebrengen van deze pijn worden sadist of ‘top’ genoemd, terwijl degenen die genieten van het ontvangen van deze pijn masochist of ‘bottom’ worden genoemd.
Consent is key bij sadomasochisme. Consent is key bij sadomasochisme. Bij elke vorm van seksuele intimiteit is consent heel belangrijk, maar omdat bij BDSM vaak wat meer risico’s komen kijken, is het belangrijkste aspect aan elke BDSM relatie is goede communicatie.
Fysieke sadomasochisme
Een aspect waar mensen meteen aan denken bij sadomasochisme is het fysieke aspect. Het geven of ontvangen van fysieke pijn. Dit kan zijn door spanken, canen, floggen, whippen en veel meer. Een vraag die vaak bij mensen naar boven komt bij sadomasochisme is: “Waarom zou je vrijwillig pijn willen?”
Nou, waarom veel mensen op een seksuele manier genieten van pijn is eigenlijk best logisch. In onze hersenen, liggen het pijncentrum en genotscentrum vlak naast elkaar. Daardoor is de grens hiertussen dus erg klein, het één loopt voor veel masochisten vaak over in het ander.
“En waarom zou je iemand pijn willen doen?” Nou, dat is ook best simpel te verklaren. Sadisten zijn mensen die met wederzijdse toestemming graag de macht over hun partner nemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat macht een grote factor kan spelen in opwinding. Het uitoefenen van deze macht zorgt bij veel sadisten voor een kick.
Mentale sadomasochisme
Je hoeft niet van fysieke pijn te houden om een masochist te zijn. Of een hoge pijntolerantie te hebben. De meest voorkomende vorm van masochisme is fysieke pijn, maar er bestaat ook zoiets als emotionele sadomasochisme. Hierbij focust de sadist op het mentaal toebrengen van pijn. Natuurlijk gebeurt dit ook met consent! Dit kan gaan van vernedering, tot taken geven die (bijna) niet uitvoerbaar zijn, doen alsof je verveeld bent, en nog veel meer.
Communicatie, communicatie, communicatie!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, communicatie is key. Voor een gezonde SM-scene is het belangrijk dat je van tevoren met je partner hebt afgesproken waar jullie grenzen liggen. Spreek van tevoren af hoe ver jullie gaan, en ga tijdens het spel niet over de grens heen.
Sadomasochisme is namelijk een van de meest voorkomende manieren waardoor subs/masochisten subspace bereiken. Subspace is een bepaalde headspace die je kunt bereiken door BDSM-spel. Bij iedereen kan deze headspace anders voelen, maar subspace wordt over het algemeen herkend door (een van de) volgende kenmerken: een trance, een meditatiestaat, een adrenalinekick, het gevoel alsof je stoned bent. Zonder al te diep op subspace in te gaan, is het natuurlijk logisch dat je in deze staat misschien over jouw grenzen heengaat. Maak daarom duidelijke afspraken en verleg de grenzen niet tijdens het spel.
Gebruik altijd een safe-word
Spreek altijd een safe-word af. Vooral bij aspecten met pijn (emotioneel of fysiek) is dit enorm belangrijk! Dit is niet alleen belangrijk voor de masochist, maar ook voor de sadist. Als een van jullie op welk moment dan ook het gevoel heeft dat de grenzen teveel vervagen, of zich niet goed voelt, kunnen jullie dit woord uitspreken.
Vaak wordt hiervoor een stoplicht systeem gebruikt:
Groen: ‘Ik ben oké!’
Oranje: ‘Ik ben nog oké, maar dit is een lichte grens – houd mij in de gaten’
Rood: ‘Harde grens, ik wil graag dat je nu stopt!’
In de scene kunnen jullie met het stoplicht systeem peilen hoe de ander zich voelt.
Wees risicobewust.
Twee principes die binnen de BDSM-community worden beschouwd als de basis van een gezonde BDSM-relatie zijn SSC en RACK. Safe, Sane and Consensual (SSC) en Risk Aware Consensual Kink (RACK). Dit klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar is zeker belangrijk in de SM-wereld.
Van de twee is SSC het meest bekend. Dit betekent in het kort: Elke activiteit tussen volwassenen is acceptabel zo lang beiden het veilig, verstandig en met toestemming beschouwen. Hierbij is het belangrijk om nog even te benadrukken dat onder invloed zijn (van alcohol of drugs) niet volgens het SSC principe is.
Omdat ‘safe’ nogal een losse term is met betrekking tot pijngerelateerde activiteiten heeft de BDSM community RACK in het leven geroepen. Het biedt namelijk een objectievere benadering. Volgens het RACK principe is het belangrijk dat je risicobewust bent, en voor een scene onderzoekt wat er zou kunnen gebeuren en waar je de grenzen trekt. Daarbij kun je ook vast een plan maken voor aftercare, of wanneer er iets mis gaat in de scene.
Hoe begin je?
Als je nieuw bent in SM, begin dan met eenvoudige activiteiten. Zoals temperature play (ijsklontjes, kaarsenwax, etc), lichte spanking, tepelklemmetjes of lichte emotionele sadomasochisme. Wanneer je over wilt gaan op materialen, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar kwalitatieve producten.
Research, research, research!
Het is van groot belang dat je op de hoogte bent van de anatomie van het menselijk lichaam. Let bij het spanken bijvoorbeeld op dat je geen gevoelige gebieden raakt, zoals gewrichten, zenuwen en organen. Gelukkig kun je online veel informatie vinden over SM, en kun je je inlezen op het internet.
Mocht je over willen gaan op de ‘extremere’ kinks, zoals needle-play, een medische fetish, knifeplay, etc. Schakel dan een lokale BDSM mentor in. Het is belangrijk om bij gevaarlijke kinks hulp in te schakelen van een professional en hier een workshop over te volgen.
Nazorg is belangrijk!
Nazorg is heel simpel gezegd, de tijd die jij en je partner nemen na het spelen. Bepaalde kinks/handelingen kunnen zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Deze tijd is dus ideaal om te ontspannen en om ’terug te keren naar de werkelijkheid’. Daarnaast komen onze fantasieën niet noodzakelijk overeen met wie we zijn in ons gewone, dagelijkse leven. Nazorg dient als een soort ‘reset‘ voor het normale verloop van je relatie.
Er kan ook een fysieke tol zijn. Veel mensen vergelijken de sensatie direct na een scène (soms een ‘sub drop’ genoemd, hoewel het ook bij tops gebeurt) met de sensaties die je voelt na een intense atletische prestatie. De stoot endorfine in combinatie met de mogelijke lichamelijke inspanning kan je een zwak, vermoeid of versuft gevoel geven.
Nazorg kan in twee categorieën worden onderverdeeld: fysiek en emotioneel. Fysieke nazorg omvat dingen zoals je partner iets te eten of drinken geven (bloedsuikerspiegel kan belangrijk zijn om op te letten), een deken geven, knuffelen, etc.
Emotionele nazorg houdt in dat je de scène bespreekt en hoe jullie je er allebei bij voelden. Maak er bewust een punt van om dit gesprek na een paar dagen voort te zetten. Zo zijn jullie beide bewust van eventuele negatieve gevoelens die zijn blijven hangen, en het kan er ook voor zorgen dat jullie enthousiast zijn over de volgende keer.