Kaat | Taboes tussen de lakens
Laat je niet misleiden!
Tegenwoordig lijkt het alsof er op seksueel gebied steeds minder taboes zijn. Lijkt het, inderdaad. Want hoewel we over veel onderwerpen al een stuk opener kunnen praten, merk ik in mijn praktijk dat er toch nog veel taboes bestaan tussen de lakens. Taboes waar we ons soms niet eens bewust van zijn, gewoon omdat we ze zo vanzelfsprekend vinden dat we er niet eens bij stilstaan.
Een echte mythe…
Een goed voorbeeld hiervan is seks tijdens de menstruatie. Dit is iets wat heel veel stellen ‘gewoon’ niet doen. Maar eigenlijk is hier natuurlijk helemaal niets gewoons aan! Menstruatie is heel normaal (het hoort bij ons prachtig functionerende lichaam), seks is heel normaal: dus waarom zou seks en menstruatie dan ineens een vreemde combinatie zijn? Zeker omdat veel vrouwen aangeven tijdens hun menstruatie juist meer zin in seks te hebben. Misschien komt dit doordat deze vrouwen onbewust aannemen dat ze dan niet zwanger kunnen worden, wat een – vaak onbewuste – remming kan wegnemen. Het zou toch zonde zijn om die extra zin niet te benutten?
Veel vrouwen geven aan zich ‘vies’ te voelen als ze menstrueren. En jawel, ik gebruik die aanhalingstekens met opzet. Uiteraard is er helemaal niets mis met menstruatiebloed: dat is volkomen natuurlijk. Helaas leven we tegenwoordig in zo’n reinheidscultuur dat we het natuurlijke contact met ons lichaam wat zijn kwijtgeraakt. Ons lichaam mag niet te veel geuren of vloeistoffen afscheiden, laat staan haar hebben. Zonde, want ons lichaam functioneert niet voor niets zoals het functioneert: alles heeft een reden, en niets daarvan is vies.
Ik pleit er dus voor om ons lichaam opnieuw te omarmen zoals het is: met wat haar hier en daar, met de nodige lichaamssappen (inclusief bloed) en een geurtje. Natuurlijk mag je je scheren of parfumeren als je dat fijn vindt, maar dat zou een positieve keuze moeten zijn (‘dat vind ik opwindender en/of prettiger’) in plaats van een negatieve keuze (‘dat vind ik vies of onhygiënisch’). Ga dus eens het gesprek aan met je partner: wat vindt jouw partner van seks tijdens de menstruatie? En als één van jullie dit toch niet prettig vindt: wat kunnen jullie doen om het wél fijn te maken? Misschien is vrijen vlak nadat je hebt gedoucht of juist vrijen in de douche een optie. Of het gebruik van een vaginaal sponsje? De opties zijn eindeloos. Te veel mogelijkheden om het zomaar af te schrijven!
Anale seks
Een ander hardnekkig taboe blijft helaas anale seks. Veel mensen wijzen dit van tevoren af, zonder er goed over na te denken. Want ook dit zou zogenaamd vies zijn. Dat is uiteraard niet waar! En misschien voelt het zo als je niet seksueel opgewonden bent; onderzoek toont aan dat seksuele opwinding walging onderdrukt. Dingen die ‘nuchter’ misschien onprettig lijken, zijn dat vaak niet meer als we maar opgewonden genoeg zijn. Daarom vind ik het altijd jammer als mensen iets al in nuchtere toestand afwijzen. Je weet immers niet wat jij of je partner ervan vindt als jullie écht opgewonden zijn! Zeg dus niet zomaar dat het niets voor jou of jullie is, maar durf die (achter)deur open te houden. Rondom onze anus zitten nu eenmaal veel zenuwuiteinden, dus puur lichamelijk is stimulatie van deze zone voor de meeste mensen erg plezierig. Tenzij we te veel in ons hoofd zitten… Seks met de man als anale ontvanger is misschien zelfs een nog groter taboe. En dat brengt me naadloos bij het volgende taboe…
De man als onderdanige partner
Misschien is dit wel het grootste taboe? Dat is in ieder geval wat ik in mijn praktijk vaak tegenkom. We zijn in onze maatschappij zo opgevoed om de man altijd te zien als de dominante, actieve partner en de vrouw als de onderdanige, passieve partner. Terwijl dat natuurlijk nergens op slaat: mannen en vrouwen kunnen beiden zowel actief als passief, onderdanig als dominant zijn.
En daar waar een actieve, dominante vrouw tegenwoordig steeds meer wordt geaccepteerd (want dan staat ze zogenaamd ‘in haar kracht’ en/of omarmt ze haar seksualiteit), lijken we het nog steeds moeilijk te vinden om onderdanige mannen te accepteren. Alsof een onderdanige man niet mannelijk zou zijn? Onzin natuurlijk, maar toch lijkt deze overtuiging diepgeworteld. Zo jammer, want onderdanigheid staat los van geslacht of geaardheid. In mijn praktijk zie ik dan ook veel mannelijke subs (submissieve personen) die hiermee worstelen omdat ze het lastig vinden deze kant van zichzelf te accepteren. En laat zelfacceptatie nu net essentieel zijn voor een bevredigend seksleven.
Kortom, er zijn nog teveel taboes binnen de lakens. En echt, daar wordt niemand beter van. Zullen we samen ons best doen om deze te slopen?